a. Rebung yang telah dibasuh
Tips : Rendam rebung dalam air basuhan beras yang pertama bagi menghilangkan bau
b. Bahan mesin :
i. 1 biji Bawang merah
ii. 2 ulas Bawang putih
iii. 15 – 20 biji Cili api
c. 1 batang Serai ketuk
iii. 15 – 20 biji Cili api
c. 1 batang Serai ketuk
d. 1 helai daun kunyit
e. Air (secukupnya untuk bagi berkuah)
2. Bukak api dan biarkan mendidih.
3. Setelah mendidih, masukkan dan biar mendidih lagi :
a. Udang
4. Setelah mendidih lagi, masukkan pula :
a. 1 paket santan
e. Air (secukupnya untuk bagi berkuah)
2. Bukak api dan biarkan mendidih.
3. Setelah mendidih, masukkan dan biar mendidih lagi :
a. Udang
4. Setelah mendidih lagi, masukkan pula :
a. 1 paket santan
b. Secubit garam
c. 2 asam keping
5. Biar hingga santan larut & Siap !!!
No comments:
Post a Comment