Sunday, 15 May 2016

Pop The Corn!!

Hari ni teringin nak buat popcorn sendiri.
Asyik like n share pic org je kan. 
Tadaaaa jadilah popcorn homemade Nuraa.... Not Badd..

Bahan-Bahan yang sg simple :
- Jagung kering
- Butter (xkisah jenama ape)

Cara-caranya :
1. Cairkan :
          - 4sb butter

2. Masukkan & Gaul sebati : 
          - Jagung Kering

3. Tutup rapat2, serapat yang boleh. Kalau tak, toing toing dia melenting keluar. 
Bila dah 5 minit tutup tu akan dgr lah tembakan2 dri dalam menandakan popcorn dh mula kembang. Masa ni kena tekan tutup periuk tu. Tahan dgn tangan

4. Dalam 6 7 minit agak2 dah tak dengar bunyi 'peperangan' (tembakan dan letupan), dah boleh lah tutup api ye.

5. Alihkan pop corn yg gebu-gebas tu ke dalam bekas lain. (Sat g campoq balik dalam caremel dia)

6. Sekarang, wat caremel pulak. Cairkan :
          : 6-8sb gula (jangan banyak sangat, manis sangat nnt, semut dok urung lak...)

7. Dah cair masukkan 2 sudu butter. Jangan tunggu gula coklat sangat tau..nanti pahit lak.

8. Sekarang bolehlah dimasukkan semula popcorn yg kita asingkan tadi tu. Gaul pelan2 smpai sebati popcorn dgn karamel.

P/S : Masa tengah gaul2 ni memang popcorn akan rasa lembik dan lemau. Xpe nnt bila dah siap, kita sejukkan, dia akan jadi rangup balik !

Siap sedia untuk dimakan!

No comments:

Post a Comment