- 250 gram tepung gandum
- 200 gram tepung jagung
- 2 sudu besar tepung beras
Badam
Badam Cincang (Optional) - Boleh ganti dengan nestum)
50 gram cornflake dan kisar halus.
1 Buku buttercup
94gram @ ¾ Gula Icing
2 Sudu besar susu tepung
1-2 lemak sayuran.
Cara-caranya :
1. Bakar inti badam n badam cincang. (quantity agak2) dan sejukkan.
2. Pukul rata :
- 1 buku buttercup
- 250g Gula Icing
- 2 biji Telur Kuning
2. Ayakkan 250g tepung gandum, 200g tepung jagung, 2 sudu besar tepung beras dan gaulkan sebati dengan bahan pukul dan juga 50g cornflake halus sedikit demi sedikit. Adun hingga sebati.
3. Kemudian, Masukkan susu tepung. Uli hingga dah boleh buat bulat dan tak melekat ditangan.
4. Rehatkan doh selama 2 minit.
5. Bulatkan dan letak badam kt dalam. Anggaran panjang adunan tu dalam 2 cm. Susun siap dalam dulang oven yang telah di griss dengan marjerin dan lapik dengan kertas baking.
6. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Gunakan suhu 170, 10 minit hingga 15 minit.
7. Bila dah siap bakar, ketepikan terlebih dahulu untuk disejukkan.
8. Sediakan cairan coklat pulak. Masak dalam kaedah double boiled.
9. Masukkan coklat masak yang dah dikecilkan. Panaskan air. Letak mangkuk yang tahan panas diatas utk mencairkan coklat tu.
10. Masukkan lemak sayuran @ shortening. Dan kacau sebati. - kalau tiada, boleh ganti butter dan susu pekat manis. Gaul hingga rata sebelum tutup api.
11. Boleh celup biskut yang telah disejukkan tadi dan letak siap2 dalam paper cup. Dan taburkan badam cincang.
12. Sejukkan sepenuhnya dahulu sebelum masuk dalam balang kedap udara.
SIAP!
No comments:
Post a Comment