Sediakan Bahan-bahannya :
- Bawang Merah (hiris halus)
- Bawang putih (Hiris Halus)
- Halia (Hiris Halus)
- Daun kari (dalam 3 tangkai)
- 1 Kulit kayu manis
- 2 bunga lawang
- 2 bunga cengkih
- 2 buah pelaga
- Bancuhan rempah daging & Serbuk cili
- Daging (Lembutkan Guna Pressure Cooker terlebih dahulu)
- Jantung pisang (Direbus terlebih dahulu)
Cara - Caranya :
1. Tumis hingga naik bau.
- Bawang merah, bawang putih, Halia, Daun kari.
2. Masukkan 4 sekawan dan tumis lagi
- Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, pelaga
3. Masukkan pula bancuhan rempah daging bersama sebuk cili
4. Masukkan daging. Biarkan seketika untuk air daging keluar. Jika kurang kuah, tambah air panas.
5. Masukkan jantung pisang.
6. Perasakan dengan garam, serbuk perasa & santan.
SIAP!!
No comments:
Post a Comment