Monday, 14 June 2021

Kueh Teow Goreng Padu By Che Nom

  1. Blend halus :
    1. 3 ulas bawang putih
    2. 2 Biji Bawang merah rose (Optional, xde pun xpe)
    3. Sejemput Ikan Bilis
  2. Basuh kuey teow & Tos.
  3. Tumis :
    1. Bahan kisar halus.
    2. 1 - 2 Sudu besar Cili kisar
  4. Masukkan & Gaul rata :
    1. Fishcake @ Fishball. Jika Ada.
    2. Bancuhan sos :
      1. 1 sudu besar sos cili.
      2. 1 sudu besar sos tomato.
      3. 1 sudu besar sos tiram.
      4. 3 sudu besar kicap masin
      5. 1 Sudu besar kicap manis
    3. Udang @ Kerang @ Ayam
    4. Sedikit air.
    5. 1/2 sudu kecil lada sulah.
  5. Masukkan & Gaul rata :
    1. Kueh teow (masukkan sikit2) - Gaul sekata
    2. Sedikit sos ikan
    3. 1 biji Telur
    4. Masukkan taugeh sikit2
    5. Masukkan kucai dan rasa dan tutup api.
  6. Buat kicap cili special:
    1. 4 biji cili padi (Potong nipis)
    2. Masukkan sedikit kicap manis
    3. Masukkan sedikit jus limau.
  7. Boleh dihidang bersama telur goreng lembik.

No comments:

Post a Comment