Rendam bihun dengan air biasa.
Blend Halus : 1 Biji bawang merah + 3 ulas bawang putih.
3 sudu besar Cili kisar.
1 Ketul dada ayam - Potong dadu (Asingkan tulang - tp masukkan jugak nnt)
Sos cili
Sos tiram
Kicap Manis
Garam
Cube ikan bilis
3 keping Fishcake - Potong agak tebal, kalau nipis sangat nnt hancur masa menggoreng.
1 ikat sayu sawi - Asingkan batang and daun
1/2 Biji Tomato - Hiris Kasar
1 sudu kecil lada sulah
2 - 4 biji telur goreng hancur
Taugeh @ Kobis
Hiasan
2 Biji cili Merah
1 tangkai daun bawang
Cara-Carannya :
- Tumis bahan blend halus hingga kekuningan.
- Masukkan cili kisar homemade. Kacau hingga naik bau.
- Masukkan isi ayam. Kacau dan kacau.
- Masukkan sos cili, sos tiram, kicap manis, garam sedikit. Kacau lagi.
- Masukkan cube ikan bilis, fishcake. Kacau-kacau.
- Masukkan Batang sawi yang diasingkan tadi, Air dari blend tadi, lada sulah. Kacau lagi & lagi.
- Masukkan telur goreng hancur, bihun yang dah ditoskan. Kacau & kacau.
- Kalau bihun masih keras, tuang air sikit demi sedikit.
- Masukkan daun sawi & Tomato. Kacau.
- Jika kurang masin, boleh tambah garam jika perlu.
- Tambah taugeh @ kobis
- Boleh tambah kicap kalau suka
- Hidangkan dengan taburan cili merah hiris dan daun bawang.
SIAP!
No comments:
Post a Comment