Moi adalah bubur nasi dalam bahasa Cina. NY masak bubur dan sup secara berasingan. Sup yang dimasak kemudianya dicurah pada Moi. Untuk menambah sedapnya Moi ini bolehlah disediakan bahan sampingan seperti telur masin, lobak kering, daun bawang daun sup, bawang goreng atau pun ikan bilis goreng dan kacang.
Nak bagi lagi jadi selera Melayu, NY siapkan cili kicap.
BUBUR
1. Basuh 2 cup beras n toskan airnya.2. Masukkan 8 cawan air.
3. Masukkan 2” halia dihiris halus
4. Perasakan dengan Garam dan serbuk perasa.
5. Masak sehingga menjadi bubur
SIAP!
SUP
1. Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan serai sehingga naik bau!
2. Masukkan bahan blend dan kacau hingga sebati (5 ulas bawang putih, 2’ halia, 1 biji bawang besar)
3. Masukkan ayam yang dipotong kecil2 dan kacau seketika dan masukkan air…lebih kurang 2 litre
4. Masukkan sup bunjut , cube pati ayam, daun limau purut dan garam secukup rasa
5.Biar atas api sehingga ayam masak.
4. Masukkan sup bunjut , cube pati ayam, daun limau purut dan garam secukup rasa
5.Biar atas api sehingga ayam masak.
SIAP!
BOLEH DIHIDANGKAN BERSAMA
Daun bawang daun up dihiris halus
Bawang Goreng
Telur Masin
Lobak kering dihiris halus
Sambal Kicap
BOLEH DIHIDANGKAN BERSAMA
Daun bawang daun up dihiris halus
Bawang Goreng
Telur Masin
Lobak kering dihiris halus
Sambal Kicap
No comments:
Post a Comment