Friday, 10 April 2020

Nasi Lemak

NASI
1. Basuh beras (Dalam 4 pot)
2. Lepas basuh, masukkan air tp bawah sedikit dari bar 4.
3. Tambah santan hingga cukup bar 4.
4. Masukkan dua daun pandan yang telah disimpul.
5. Masukkan pewarna (Ikut suke nak warrne ape, xnak pun xpe..saje NY nak variasikan)
6. Masukkan beberapa hirisan halia.
7. Masukkan garam dan juga perasa.
SIAP!

HIDANGAN SAMPINGAN
1. Telur rebus (Boleh sediakan sebelum mula masak)
2. Papadom (Boleh goreng awal-awal)

SAMBAL
Blend Halus :
  • Cili 15-20 tangkai (Potong serong halus) - Direbus terlebih dahulu
  • 2 setengah Biji bawang besar
  • 4 Ulas bawang Putih
  • 1 Inci Halia
  1. Tumis daun kari
  2. Tumis hingga pecah minyak:
    1. Baki bawang besar (Hiris dadu)
    2. Bahan kisar halus
  3. Masukkan : 
    1. 1/3 cawan bancuhan asam jawa
    2. 2 sudu sos tiram
    3. 2 Inci Gula melaka
    4. Terung (Potong dadu)
    5. Udang
    6. Garam & Perasa

No comments:

Post a Comment