Wednesday, 10 February 2021

Pejeri Terung @ Nenas

  1. Tumis :
    1. 1 Biji bawang besar (hiris halus)
    2. 3 Ulas bawang putih (Cincang)
    3. 1 Inci halia
    4. 3 - 4 tangkai daun kari
  2. Masukkan bancuhan serbuk kari ikan + Serbuk cili.... tunggu hingga dah pecah minyak
  3. Masukkan :
    1. nenas @ terung
    2. Sedikit air utk kuah
    3. Sedikit garam
    4. Sedikit perasa
    5. 2 sudu besar gula
    6. kerisi (lagi banyak lagi sedap)
  4. Dah hampir masak, masukkan santan pekat didihkan dh siap.
  5. Boleh masukkan udang jika suka. Gula tu rasa sampai sedap manis dia tau...buh la sikit2...rasa dlu sbb nenas ada yg manis.
SIAP!

No comments:

Post a Comment