1. Sediakan bahan A (sebatikan dalam bekas besar) :
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula castor/ gula halus (3/4 cawan jika guna gula pasir)
- 1 cawan gula perang
- 2 sudu kecil baking powder (sudu kfc)
- 1/2 sudu kecil soda bikabonat
*jika xnak guna gula perang, anda boleh guna 2 cawan gula castor atau 1 ½ cawan gula pasir (gula pasir lebih manis drpd gula castor)
*jika xnak guna gula perang, anda boleh guna 2 cawan gula castor atau 1 ½ cawan gula pasir (gula pasir lebih manis drpd gula castor)
2. Sediakan bahan B (sebatikan dalam bekas lain) :
- 3 biji telur
- 3 biji telur
- 1 cawan minyak
- 1 cawan susu cair
3. Bahan C :
- 1 cawan air panas mendidih
- 1 cawan air panas mendidih
- coklat rice secukupnya
JOM MULA !!!
JOM MULA !!!
1. Sebatikan bahan B ke dalam bahan A
2. Masukkan 1 cawan air panas > sebatikan (adunan ini mmg agak cair)
- kalau rajin, boleh la tapis utk dptkan kek yg halus teksturnya
3. Kukus hingga masak (Guna bekas love)
- biarkan sejuk seketika. Sambil2 tu boleh sediakan ganache
4. Sediakan coklat ganache (Masak kaedah double boil)
a) Masukkan ke dalam periuk kecil
i. 300gm coklat masakan yang dipotong kecil
- kalau rajin, boleh la tapis utk dptkan kek yg halus teksturnya
3. Kukus hingga masak (Guna bekas love)
- biarkan sejuk seketika. Sambil2 tu boleh sediakan ganache
4. Sediakan coklat ganache (Masak kaedah double boil)
a) Masukkan ke dalam periuk kecil
i. 300gm coklat masakan yang dipotong kecil
ii. 200 ml whipping cream
iii. 2 sudu besar butter @ minyak
- Sudukan ganache secukupnya dan tabur dengan coklat rice
- tahan pada suhu biasa anggaran 3 hari dari tarikh buat
- tahan pada suhu biasa anggaran 3 hari dari tarikh buat
** semasa mengukus, tidak perlu tutup penutup bekas, cuma tutup dgn tudung pengukus
No comments:
Post a Comment