Wednesday, 8 July 2015

Resepi Bubur macam Mcd


Cara-Caranya :

1. 
Masak bubur macam biasa menggunakan rice cooker.
Beras sikit, air banyak.
2. 
Masukkan ayam cincang.
Kalau ada tulang pun masukkan sekali sebab manis tulang akan dikeluarkan ketika masak.

4. 
Masukkan serbuk halia.
Tapi saya gula halia potong...
Sebab yang serbuk2 semua di bubuh pengawet. lagi sihat kalau pakai yang smula jadi.
Aritu prnh jumpa dkat giant. Mhal gak la sbotol ni. Baik gna yg smula jd murah dan sodap...

5. 
Masukkan bay laef, tp kalau xnak pown xde hal..
Orang masuk bay leaves utk buang hamis ayam. tapi jika dah masuk halia, daun ketumbar bau ayam hamis ayam hilanglah.
Orang barat pakai daun bay leaves sbb dia org masak tak pandai masuk halia, tak ada bawang putih pon, jadi daun bay leaves yg menjadi idaman mereka.
Tp, de orang cakap, dried bay leaf ni cam lain sikit bau dia, best je bau die...
6. 
Step ni agak penting jugak ni, Gorengkan sikit bawang yang dihiris-hiris.

7. 
Masukkan bawang tadi ke dalam bubur.
Kenapa sauteed bawang ?
Ia akan memberikan aroma yang wangi. Berbanding bawang mentah yang terus dimasukkan ke dalam bubur.
Cuba bau bawang tersebut sebelum dituang ke dalam bubur.

8. 
Masukkan Kiub Pati Ayam
9. 
Masukkan lada sulah.
Kalu nak buh daun sup ke daun bawang ke, boleh buh time ni.
Buh garam, jika perlu... rasa dulu taw..
10, 
Inilah rahsianya!!!
The ultimate secret adalah Minyak Bijan.
Masukkan dalam 2 sudu minyak bijan dan off rice cooker.
Masukkan garam jika perlu.

Siap dah !!
Jom ngap !!


No comments:

Post a Comment