Wednesday, 8 July 2015

Kari Ayam


  1. Rebus ubi kentang.
  2. Blend hancur :
    1. 1 paket kecil rempah daging
    2. 2 tangkai Serai
    3. 1 inci halia
    4. 1 Biji bawang merah
    5. 2 Ulas bawang putih
    6. 2 sudu besar cili kisar
  3. Perap ayam bersama bahan blend.
  4. Tumis :
    1. 1 bunga lawang
    2. 1 bunga cengkih
    3. 1 kulit kayu manis
    4. 1 buah pelaga
    5. 3 tangkai daun kari (lurutkan)
  5. Masukkan ayam yang diperap. Tunggu sehingga pecah minyak dan mendidih.
  6. Masukkan & tunggu hingga mendidih :
    1. air (Untuk Kuah)
    2. ubi kentang
    3. garam
    4. serbuk perasa
  7. Setelah mendidih, masukkan :
    1. 1 paket santan Siap !

No comments:

Post a Comment