Wednesday, 8 July 2015

Donut

1. Bancuh & kacau dan biar hingga berbuih:
- 105ml air suam
- 50gm gula kastor
- 1sk yis kering

2. Masukkan ke dalam bekas A:
- 250gm tepung gandum
- ½ sk bread improver
- ½ sk garam
- 1sk susu tepung / susu pekat
- 1 biji telur
- 50 gram Margerin

3. Masukkan air bancuhan ke dalam bekas A tadi & uli.

4. Simpan tanpa udara selama 45 minit.

5. Blend gula / guna gula halus.

6. Bulat-bulatkan doh...lepas bulatkan kita leperkan... susun atas dulang... biarkan doh kembang lagi sekali... nak goreng baru kita tebuk lubang. 

7. Lepas goreng, toskan - berenangkan donut ke dalam gula

**Tips goreng donat agar tidak serap minyak
- donat tu jangan diterbalikkan selalu
- api sederhana

No comments:

Post a Comment