Sunday 4 February 2024

Laksam

 



Panaskan pengukus.

Rendam sebentar
- 1 sudu kecil lada hitam

Rebus dan ketepikan
- Ikan tongkol / selayang / kembung
- 2-3 asam keping
- Sedikit garam

Blend dan masak sebentar dalam periuk
- 2 Biji Bawang besar
- 3Ulang bawang Putih
- 1 Inci halia
- 1 sudu kecil lada hitam (Yg telah diremdam)

Asingkan isi ikan dan blend bersama santan. Dan tuangkkan ke dalam periuk.
Biarkan hingga mendidih.

Bancuh & Gaul rata
- 3 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 3 cawan air biasa
- 3 cawan air panas
- 2 sudu minyak masak

Tuangkan sediki demi sedikit ke atas penutup kuih bahulu dan kukus.
Lakukan hingga bancuhan habis.

Masukkan ke dalam kuah yang telah mendidih, kacau, mendidih, tutup~!
- 1 kotak santan
- Garam
- Perasa
- Gula

Blend sambal
- Cili masak
- Cili api
- belacan

Siapkan potong halus ulaman
- Daun selom
- Kobis
- bunga kantan
- timun
- Taugeh
- Kacang panjang


No comments:

Post a Comment