Resepi ini utk 4-5 orang makan |
- Tumis sebentar :
- 3 Inci Halia (Hiris Halus)
- 6 Ulas Bawang Putih (Diketuk & Cincang)
- 4 biji Cili kering (Potong serong > Rendam)
- Masukkan & kacau hingga separuh masak / betukar warna sikit :
- 9-10 Ketul Ayam
- Masukkan & kacau rata dan hingga naim bau :
- 5 Sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar sos cili
- 12 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar rata serbuk lada hitam
- 1 sudu kecil lada putih / lada sulah
- Masukkan :
- 6 cawan air
- 2 sudu besar kicap pekat / kicap manis (Jika kurang gelap)
- Cendawan Shitake (yang telah direndam)
- 1 kiub pati ayam
- Sedikit garam & serbuk perasa
- 4 Sudu tepung jagung (yang telah dibancuh dengan sedikit air)
- 2 Sudu minyak bijan
Cara 1 :
Panaskan pan, masukkan yee mee kering > etak sayur (sawi / pak choy / kobis) > Kuah > Pecah telur
Cara 2 :
Yee Mee (yang telah direndam & jangan terlalu lembik) > sayur ( sawi/pakchoy/kobis) yang telah dicelur) > Telur mata goreng
No comments:
Post a Comment