Saturday 30 March 2024

Nasi Ayam Penyet

  1.  Blend halus :
    1. 1 biji bawang
    2. 3 Ulas bawang putih
    3. 1 sudu serbuk kunyit / kunyit hidup
    4. 1 besar ibu jari Halia
    5. 1 Besar ibu jari Lengkuas
    6. 2 Batang serai
    7. Sedikit air

  2. Perap bahan blend dengan ayam dalam 30 minit.

  3. Lepas perap, rebuskan hingga sedikit pekat / ayam dah masak dan ketepikan :
    1. Ayam perapan bersama ballance perapan
    2. Garam
    3. Perasa

  4. Dalam bekas lain, sediakan / bancuh
    1. 2 senduk tepung beras
    2. 1 sudu serbuk ketumbar / ketumbar
    3. 1 sudu besar jintan manis
    4. Air rebusan ayam (Sedikit demi sedikit)

  5. Masukkan ayam yang direbus tadi. Gaul2 dan goreng hingga keperangan.

  6. Lebihan tepung tu, salut tempe dan goreng.

  7. Lakukan yang sama untuk tauhu. Salut dan goreng.

  8. Buat SAMBAL pulak. (Ni boleh buat sementara tunggu ayam diperap tadi).

  9. Goreng dan sejukkan sebentar
    1. Ikan bilis > Asingkan
    2. 1 biji Bawang besar
    3. 3 ulas Bawang putih
    4. 10 tangkai Cili api merah
    5. 2 tangkai cili merah
    6. 1 biji tomato
    7. Belacan

  10. Blend semua bahan goreng bersama :
    1. 1 sudu gula
    2. 4/5 biji limau kasturi

  11. Goreng semula sambal yang terlah diblend tadi hingga pecah minyak.

  12. Ok dah boleh buat plating
    1. Nasi
    2. Ayam goreng
    3. tauhu goreng
    4. tempe goreng
    5. kobis / timun
Siap~!

No comments:

Post a Comment