Friday, 23 April 2021

Masak Lemak Cili Api Udang



  1. Blend kering
    1. 1 biji Bawang merah
    2. 2 ulas Bawang putih
    3. 15 – 20 biji Cili api
    4. 1 Inci kunyit Hidup
  2. Tumis bahan blend dengan minyak yg sedikit.
  3. Masukkan santan cair (Bancur santan serbu dengan 100ml air). Gaul rata dan hingga mendidih.
  4. 3. Masukkan :
    1. 1 batang serai (Diketuk),
    2. 1 Helai daun kunyit (Simpul),
    3. 1 keping asam keping
  5. Lepas mendidih, masukkan santan pekat.(1/2 santan pekat) Kene rajin kacau !
  6. Masukkan
    1. Sedikit garam
    2. Sedikit perasa
  7. Masukkan udang. Gaul sekejap
  8. Masukkan Kacang buncis (potong batang) @ nenas (Optional)
  9. Boleh tabur hirisan daun kunyi masa nak hidang.

SIAP!

No comments:

Post a Comment