Saturday, 10 April 2021

Sambal Ikan Bilis, Kacang dan Kentang yang Pedas Rangup (By Che Nom)



  1. Goreng dan Ketepikan :
    1. Ubi Kentang (Hiris nipis)
      * Gaul dengan garam utk bg air kentang sejat keluar n jd lebih rangup
      * Tapis lebihan air
    2. Ikan Bilis
      * Bila buih2 dah kurang, tu tanda ikan bilis dah rangup
    3. Kacang tanah
      *Goreng dengan minyak sedikit
  2. Blend kasar (Chopper)
    1. 4 biji Bawang merah kecil
    2. 4 ulas bawang putih
    3. 12 biji cili kering (dah rendam lebut n buang biji)
  3. Guna minyak yang sama, Tumis hingga garing
    1. Hirisan Lengkuas (Hiris Nipis - dalam 4 hiris)
    2. Bahan Kisar
    3. 1 sudu besar Gula
    4. Sedikit gula melaka
    5. 1/4 air asam jawa
    6. 1 sudu besar cuka (petua rangup n tahan lama)
    7. 1/4 cube ayam
    8. Sedikit sahaja garam (sebab ketang n ikan bilis dah de garam)
    9. Tutup api
      * Baru masukkan bahan goreng (kacang kentang ikan bilis)
    10. Keluarkan lengkuas td!
SIAP!
  1. Kisar kering
    1. Cili kering yang telah digoreng
    2. 2 sudu besar bilis goreng
    3. 2 sudu besar gula
    4. 1 sudu kecil sulah
    5. 1/4 garam
  2. Gaul bersama :
    1. ikan bilis goreng & bahan kisar & bawang goreng.
SIAP!

No comments:

Post a Comment