- Goreng dan Ketepikan :
- Ubi Kentang (Hiris nipis)
* Gaul dengan garam utk bg air kentang sejat keluar n jd lebih rangup
* Tapis lebihan air - Ikan Bilis
* Bila buih2 dah kurang, tu tanda ikan bilis dah rangup - Kacang tanah
*Goreng dengan minyak sedikit - Blend kasar (Chopper)
- 4 biji Bawang merah kecil
- 4 ulas bawang putih
- 12 biji cili kering (dah rendam lebut n buang biji)
- Guna minyak yang sama, Tumis hingga garing
- Hirisan Lengkuas (Hiris Nipis - dalam 4 hiris)
- Bahan Kisar
- 1 sudu besar Gula
- Sedikit gula melaka
- 1/4 air asam jawa
- 1 sudu besar cuka (petua rangup n tahan lama)
- 1/4 cube ayam
- Sedikit sahaja garam (sebab ketang n ikan bilis dah de garam)
- Tutup api
* Baru masukkan bahan goreng (kacang kentang ikan bilis) - Keluarkan lengkuas td!
SIAP!
- Kisar kering
- Cili kering yang telah digoreng
- 2 sudu besar bilis goreng
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu kecil sulah
- 1/4 garam
- Gaul bersama :
- ikan bilis goreng & bahan kisar & bawang goreng.
No comments:
Post a Comment