Saturday 22 May 2021

Dalca Ayam

  1. Tumis hingga layu :
    1. 1 biji bawang besar (hiris nipis) @ 2 biji bawang merah (hiris nipis)
    2. 2 biji bawang putih (hiris nipis)
    3. 2 inci halia (hiris nipis memanjang)
  2. Tumis juga :
    1. 1 ½ kulit kayu manis
    2. 1 bunga lawang
    3. 1 buah pelaga
    4. 1 bunga cengkih
    5. Daun kari
  3. Masukkan :
    1. bancuhan 1 pack rempah kari ayam + 2 sudu serbuk cili
    2. Sedikit Air
  4. Lepas pecah minyak, masukkan :
    1. potongan ayam
    2. Segenggam Kacang dal (rendam semalam dan rebus hingga lembut)
    3. 2 biji kentang (potong 8)
    4. 1 biji tomato (belah 4)
    5. Carrot (potong memanjang)
    6. 2 biji terung (potong 8)
    7. Tambah air(jika perlu)
  5. Selepas layu, masukkan :
    1. Santan
    2. Tomato
    3. Sedikit garam
    4. Sedikit perasa
SIAP!!

No comments:

Post a Comment